Nordlys
Bergsbotn
Tromsø
Previous slide
Next slide

Dagbog fra Norge nordlys (2021)

 

6. oktober – 13. oktober (Tromsø): Det giver ikke mening af lave en dag for dag dagbog for denne tur. Det bliver mere et samlet resume af, hvad vi har oplevet.
Det er Ulrichs fødselsdagsgave, som skal indløses. Både Ulrich og jeg har i mange år ønsket os at se nordlys, og nu skal det altså være. Vi har udset os Tromsø, som vores destination, da det skulle være et af de bedste steder i hvert fald i skandinavien at se dette fænomen. Man kan se det hele vinteren fra midt september til midt marts, men iflg. diverse guidebøger og hjemmesider, så skulle oktober være ideel, da himlen her skulle være mest klar og temperaturen er til at holde ud at stå flere timer i!
Vi har store forventninger og har tjekket vejrudsigter utallige gange, inden vi er taget hjemmefra for at booke Northern Light tur til den helt rigtige aften, hvor himlen er klar og der ikke er fuldmåne, da det kan ødelægge virkningen af nordlyset. Fsva fuldmåne har vi valgt den helt rigtige uge. Der er næsten ingen månelys. En klar aften uden skyer er straks værre 🙂
3 dage inden vi tager hjemmefra ser det ud til at fredag, vores 3. aften, er den bedste. Her ser det ud til at blive næsten skyfrit, så her har vi booket en tur med et selskab Greenlander.no, som får gode anmeldelser på Tripadvisor og har max. 15 deltagere. Hos dem er der både varmt tøj og støvler og tripod og en suppe inkluderet. Til gengæld koster det 1.500 NKR per person.

Vi har ikke booket yderligere ture hjemmefra, da vi vil have mulighed for at booke i forhold til vejrudsigterne og de skifter jo som bekendt hele tiden!
Vi har booket værelse på Hotel Radisson Blue, som ligger i Tromsø centrum til ned til fjorden. Vi får et skønt værelse med panorama-vindue og udsigt til fjorden, så vi kan følge trafikken af store og små skibe på fjorden og nyde udsigten over til Ishavskatedralen og op til Storsteinen og de øvrige bjerge, som konstant ændrer sig i forhold til vejret. Det ene øjeblik er der klart, så vi kan se bjergene med alle efterårets farver og et enkelt i baggrunden, som er højere end de øvrige og hvidt af sne og det næste øjeblik er alt væk. Dækket af tunge skyer. Dagen efter er det som at se et sort/hvid foto. Det nederste af bjergene er sort og øverste del er hvidt af snedække. Regn i nattens løb falder i form af sne allerede fra 200 meter og opefter.

TromsoTromsø by er med sine omkring 45.000 indbyggere den største by i nordnorge, men den har et rigtig hyggeligt centrum, hvor vi bor, med en masse gamle huse og havnemiljø med restauranter og en gågade med både butikker og restauranter og ikke mindst tur-bureauer, som alle har nordlys-ture på programmet. Det er helt klart, hvad turisterne kommer til Tromsø for at se i hvert fald på denne tid af året 🙂

Allerede første dag er vi på turistbureauet for at høre hvilket bureau, de kan anbefale til en nordlys-tur og ikke mindst deres forventninger til vejrudsigten og dermed også til sandsynligheden for at se nordlys. De vil hverken anbefale et bureau eller en dag, men viser os nogle alternativer, som de i hvert fald kan stå inde for og viser os ligeledes vejrudsigten. I dag viser vejrudsigten, at det er torsdag, der er den bedste dag og ikke fredag, som vi ellers har booket hjemmefra. Usikkerheden er næsten ikke til at bære. Vi er jo kommet for at se nordlys, så det nytter jo ikke at vente til fredag, hvis torsdag har den største sandsynlighed! Vi afventer vejrudsigten til næste formiddag og bestiller så en tur til om aftenen (torsdag). Vi tør ikke lade denne mulighed gå fra os selv om turene jo ikke just er billige (ca. 1.000 DKK pr. person), hvilket intet er i Norge 🙂 Det vil være for ærgerligt at tage turen helt herop og så ikke få set nordlyset.

Vi bliver afhentet på parkeringspladsen lige uden for vores hotel kl. 19 af Brynja fra Arctic Breeze i en stor flot Mercedes minibus, hvor der er fint plads til de 15 personer, som er booket ind til aftenens tur. Det er en blandet flok fra Tyskland, Argentina, Mexico, Italien og os fra Danmark. Der bliver guidet på engelsk, men den ene fra Argentina oversætter på spansk og italiensk, så alle forstår. Der er allerede fra start en god stemning i bussen. Guiden tjekker adskillige gange vejrudsigten og snakker med andre tur-guider for at høre, hvor de kører hen. Der vil være overskyet i Tromsø, så vi skal ud på en køretur. Spørgsmålet er kun hvor langt vi skal køre før der erNordlys2 klar himmel. Nogle gange må de køre helt til Finland 3 timers kørsel herfra. Guiden bestemmer sig for, at vi skal sydover og derefter måske ind mod Finland.
Efter 1,5 times kørsel syd, sydøst finder han en lokation, hvor han med sit kamera kan se, at der er nordlysaktivitet. Vi havde en forventning om, at vi skulle se det grønne og røde lys danse hen over himlen, men vi kan intet se med det blotte øje! Lidt skuffende til at begynde med. Vi får dog sat vores kameraer op på stativerne og Brynja hjælper os med at indstille kameraerne. Vi har absolut ingen erfaring med at tage nordlysbilleder, selv om vi har prøvet at læse diverse vejledninger på internettet. Ulrich har lige fået nyt kamera og har dårligt prøvet at tage billeder med det endnu, så det bliver spændende 🙂
De første billeder vi tager, inden Brynja kommer og hjælper os, er alt for lyse og der er absolut ikke noget nordlys at se på dem. Efter han har vejledt os bliver det meget bedre. Nu kan vi se den grønne farve, men kun meget svagt. Det giver dog blod på tanden, at se bare lidt og efterhånden kommer der mere aktivitet og den grønne farve bliver mere tydelig. Dog mest på billederne. Med det blotte øje kan vi kun se en grå masse!
Vi får lidt varm cacao og småkager at varme os på og Brynja tænder et lille bål, som de øvrige deltagere sætter sig omkring og varmer sig. Der er imidlertid kommet mere aktivitet på himlen, så Ulrich og jeg er mere interesseret i at se på nordlys end at sidde ved lejrbålet og høre historier 🙂 Vi kan nu se nordlyset med det blotte øje. Den grønne dame danser for os – juhuuu. Det er ikke helt så aktivt og farverigt, som vi har set på billeder, men vi er trods alt meget tilfredse med hvad vi får at se i vores første forsøg. Efter 3 timer bliver nordlyset svagere og vi er også ved at være godt kolde. Vi har kun vores eget varme tøj på og har ikke fået de lovede varme kedeldragter, som ellers skulle være inkluderet i turen. Det er tid at køre hjemover igen efter en god aften, hvor vi har fået set det fantastiske nordlys, som vi er taget helt til Norge for at se 🙂

Vi havde jo booket en Northen Light tur til fredag aften hjemmefra, da vi ville være sikre på at få en tur og det så ud til at være den bedste aften vejrmæssigt. Vejrudsigterne har bølget lidt frem og tilbage, men da vi bliver hentet ved vores hotel kl. 18 af Markus fra Greenlander.no, lyder udsigten rigtig god nordpå. Markus kører derfor op nordpå til Grundfjord, som ligger ca. en times kørsel fra Tromsø. Det er en flot tur derop og da vi er startet en time før turen i går, så kan vi nyde turen, mens solen går ned og det passer perfekt i forhold til, at det er mørkt, da vi kommer frem til en lille pynt. Her får vi udleveret varme kedeldragter, som ikke er de kønneste, men de er varme og det ved vi, at vi får brug for, da temperaturen ligger lige omkring 0 grader. Heldigvis er det helt vindstille og der er Greenlanderno 7189ikke en sky på himlen. Det er helt perfekt til at betragte nordlys. Vi går ned til vandet og sætter vores kameraer op. Det er den flotteste lokation, man kan tænke sig. Vi har stranden med store sten foran os og på den anden side af fjorden er der bjerge og en lille by, som vi kan se nogle lys fra. Det er så flot et sted og det bliver kun bedre. Vi har kun lige fået sat kameraerne op, da det første grønne lys viser sig på himlen. Vi kan faktisk se det med det blotte øje. Ikke som i går, hvor det var en grå masse og det virkelig grønne lys alene kom på billederne. Det starter i det små og vi får taget nogle billeder med de indstillinger vi havde fra i går aftes, men da Markus kommer og ser vores indstillinger, er han ikke helt tilfreds. Det kan blive bedre, mener han 🙂 Og han har helt ret. Vi skal have slået mere af vores automatik fra og fjernet vores filtre, som vil tage for meget af lyset. Det bliver meget bedre med de nye indstillinger på kameraerne og samtidig bliver nordlyset også kraftigere. Det bliver bedre og bedre. Den grønne dame danser helt vildt for os. Det er absolut ingenting, vi har set i går i forhold til det, vi nu oplever. Vi står næsten med tårer i øjnene og åben mund og nyder synet. Det er så vildt fantastisk flot. Gardinerne bølger hen over himlen og nu er det ikke alene de grønne farver. Der er også røde/lilla farver, som blander sig med det grønne og det er hele himlen, som fyldes helt op til zenit. Det er iflg. Markus et meget sjældent syn, at det når op til zenit, så han er selv helt oppe at køre over synet og ligger sig ned på græsset og fotograferer lige op i himlen. Vi kan heller ikke få nok. Vi drejer rundt om os selv for at få det hele med og samtidig tager vi en masse billeder. Det er med forholdsvis lang lukketid 8-25 sekunder, så vi har heldigvis meget tid imellem hvert billede til at se det live 🙂 Mens nordlyset er på sit højeste og hun danser vildt for os spejler det hele sig i fjorden, hvilket gør det endnu smukkere. Vi har næsten ikke tid til at drikke den varme cacao, som Markus serverer for os. Vi er så facineret af den grønne dame på himlen.
Efter et par timer stilner det lidt af og vi får tid til at nyde den skønne suppe, som Markus hustru har lavet til os og hældt på små termokrus, som vi kan spise direkte fra. Det er skønt lige at sidde ved lejrbålet, som Markus har tændt og få den varme suppe, selv om vi nu ikke fryser i aften. Dels har vi de varme kedeldragter på og dels har oplevelsen givet os varme i hele kroppen 🙂 Vi kan dog ikke helt glemme himlen og den dansende dame, så da hun viser sig igen, er vi hurtigt væk fra lejrbålet. Vi kan slet ikke få nok og vi er enige om, at vi ikke i vores vildeste drømme havde forestillet os, at det kunne være så flot og vildt facinerende. Ulrich har virkelig fået en fødselsdagsgave, som han aldrig vil glemme. Han er en glad mand 🙂
Vi kører hjem ved 23-tiden og alle er glade. Vi har fået en oplevelse for livet og jeg tvivler på, at eventuelle fremtidige nordlys-oplevelser vil kunne måle sig med den oplevelse, vi har fået i aften.

Vi har ikke booket flere nordlys-ture, men der er jo også andet at opleve i Tromsø. Vi går bl.a. en 10 km lang tur fra vores hotel og overStorstein broen forbi Ishavskatedralen og tager liften op til Storsteinen i 471 meters højde. Herfra har man den flotteste udsigt over Tromsø og de omkringliggende fjorde og øer og man går også i et flot terræn, der denne dag er dækket af et lag sne, som er faldet om natten. Det er tidligt vinter heroppe! Vi vælger at gå ned af sherpa-trappen, der har ca. 1200 trin. Det valg fortryder vi bitterligt de næste 3 dage, hvor benene er meget ømme. Dels selvfølgelig fordi vi ikke er vant til at gå på 1200 trappetrin på en dag og dels fordi de første ca. 500 trappetrin har is og sne på sig, så vi går og spænder, da vi er bange for at skride og falde.

Tromsø har rigtig mange museer i alle retninger så som kunst, videnskab, øl og natur. Vi besøger Polar-museet, som ligger i et gammelt Rorbua – et hus på pæle ud i vandet. Museet er meget flot sat op med både tekster og ting og billeder fra Tromsø var et polarfangersamfund og der er også en stor udstilling om Roald Amundsen og hans polarekspeditioner, hvoraf den sidste skæbnesvangre for ham startede med fly lige ude på fjorden her ved Tromsø.
Polaria – et andet spændende museum – besøger vi ligeledes. Alene museets arkitektur er specielt. Det ligger lige ned til fjorden og er udformet som isflager, der hælder ned mod fjorden, så det ser ud som om musset er på vej ud i fjorden. Museet er et arktisk akvarium med en masse spændende fisk og ikke mindst sæler, som vi ser blive fodret, mens de laver forskellige kunster, som er meget underholdende at se på. Dyrepasserne påstår at kunsterne ikke er for turisternes skyld, men for at holde sælerne i gang og stimulere dem med leg! Uanset grunden er det et tilløbsstykke for besøgende på museet og som sagt underholdende. Ud over alle akvarierne har musseet også en panoramabiograf, hvor vi ser en flot film om dyrelivet på Svalbard.

Vi lejer bil i 2 dage for at køre lidt rundt på øerne omkring Tromsø. Vi er på Kvaløya, som ligger lige ud for Tromsø og skærmer byen for Atlanterhavet og Sommarøy den ene dag og på Senja den anden dag. Det er 2 meget forskellige naturoplevelser men helt i top begge to.
Vi kører fra Tromsø af den nordlige vej over Kvaløya til Sommerøy. Det er en utrolig flot tur imellem bjergene, som på denne årstid erkvaloya klædt i efterårets røde og orange farver. Det er så flot selv om vi ikke helt har vejret med os. Det er overskyet og regner ind imellem. Vejen fører os efter turen mellem bjergene ud til Nordfjorden og Kattfjorden, som vi kører langs. Det er en hel anden natur her langs fjordene, men også flot og vi passerer små fiskerbygder og små strande med hvidt sand. Vi føler os dog ikke fristet til at bade. Det skal man vist være vinterbader for at nyde 🙂
På spidsen af Kvaløya kører vi over en lille bro for at komme ud til sommerøy. Øen er omgivet af sommerhvide sandstrande og der er både hotel og campingplads, så som navnet indikerer er det helt sikkert et sommerhit. På denne årstid er det også flot, men her er koldt og blæsende, så det bliver kun er kort gåtur for vores vedkommende inden vi vender tilbage til Kvaløya for at køre den sydlige rute tilbage til Tromsø. Denne rute er helt klart anderledes end den nordlige rute, idet vi kører langs Straumsfjorden hele vejen. Her er mere grønt og ikke så barsk natur som nordpå. Her er der små landbrug og gårde. Det er også flot, men ikke så storslået, som oppe nordpå. Vi går en tur ved Hella, hvor der er et lille udskænkningssted, som desværre har lukket nu, men det ligger skønt lige ned til Rystraumen, hvor fjorden er meget smal og derfor har flotte strømhvirvler i vandet.
Dagen efter kører vi til Senja, som er Norges største ø. Den ligger sydvest for Tromsø. Den hurtigste vej til Senja fra Tromsø er via Kvaløya og en færge over til Senja, men færgen har kun få afgange på denne årstid, så vi må tage den noget længere tur nedBergsbotn omkring Nordkjosbotn, men det gør ikke så meget, da det også er en utrolig flot tur. Vi har efterhånden erfaret at der er flot overalt omkring Tromsø og det øvrige Norge vi har besøgt, så ekstra km gør ikke så meget ud over at det selvfølgelig tager tid :-). Senja har utrolig mange muligheder for hiking og andre udendørs aktiviteter, så det vil absolut være et besøg værd om sommeren, men på denne årstid må vi nøjes med at nyde naturen fra bilen, men det er bestemt også dejligt. Vi kører lige tværs over øen for at komme til den mest spektakulære rute langs kysten. Det er turistvejen, som Tungeneset2starter i Gryllefjord og ender i Botnhamn. Det er en hel vidunderlig tur. Vi stopper den ene gang efter den anden for at nyde udsigterne med fjorde og høje bjerge og barske klippeskrænter og små fiskerbygder. Det er altsammen bare så flot, men specielt Bergsbotn udsigtsflatform og Tungeneset er i en kategori for sig. De 2 steder er vildt flotte og hvis det ikke var så koldt og blæsende ved specielt Bergsbotn udsigtsflatform, så kunne vi have stået der i flere timer 🙂
Vi ankom til Botnhamn, så det passede med en færge til Kvaløya, hvilket sparede os for adskillige km hjem til Tromsø, men tilgengæld fik vi en sejltur på meget uroligt vand! Jeg havde sat bilen i gear og trukket håndbremsen, men var alligevel urolig for om den ville stå stille nede på dækket. Det var 45 lange minutter inden vi var i havn, men bilen havde heldigvis holdt stille og det havde de andre biler også, så der var ingen skader. Vi blev heldigvis ikke søsyge, men hvis vi havde vidst, hvor meget den lille færge gyngede, så havde vi nok valgt at køre den lange tur neden om 🙂